Dierenziekenhuis Nunspeet | Acties
16884
page,page-id-16884,page-template-default,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Acties

lapster

Laparoscopische operaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Hieronder vertellen wij u meer over deze manier van chirurgie en waar de laparoscopie voor ingezet kan worden.

 

Laparoscopie is een manier van opereren die minimaal belastend is voor de patiënt. In de volksmond wordt het ook wel een kijkoperatie genoemd. Men maakt drie kleine gaatjes in de buikholte waar net een camera (de laparoscoop) en instrumenten doorheen kunnen. Met de camera kan de dierenarts de verschillende organen in de buikholte inspecteren en ziektes opsporen. Indien nodig kunnen er instrumenten in de buik gebracht worden en kan er een operatie plaatsvinden.

 

Het grote voordeel van de laparoscopie is dat er maar hele kleine gaatjes nodig zijn om een operatie uit te voeren. Dit is daardoor veel minder belastend en pijnlijk voor de patiënt. Daarnaast zijn sommige operaties ook veel gemakkelijker uit te voeren met de laparoscopie. Hierdoor is de narcosetijd korter en kunnen de patiënten sneller herstellen.

 

De ingreep waarbij we de laparoscopie het meest  inzetten is de sterilisatie van de teef.

 

Bij deze operatie worden de eierstokken verwijderd (feitelijk is dit een castratie, maar in de volksmond wordt sterilisatie aangehouden). Bij de oude techniek moet hiervoor een grotere buiksnede gemaakt worden waarbij de eierstokken buiten de buik getrokken worden om te verwijderen. Vaak is dit pijnlijk voor de hond. Tijdens de laparoscopische sterilisaties is dit niet nodig. De eierstokken worden met de camera zichtbaar in de buik en kunnen met speciale instrumenten verwijderd worden. Verder is de operatie overzichtelijker en hierdoor is de totale narcosetijd korter. Dit resulteert in een snelle herstelperiode van de patiënt.

 

Om de risico’s zo laag mogelijk te houden adviseren we bij de oude sterilisatietechniek om te steriliseren 3 maanden na de loopsheid. Omdat het risico op bloedingen bij laparoscopische sterilisatie minder groot is kan de hond al gesteriliseerd worden vanaf 6 weken na de loopsheid.
Wij adviseren om alle honden boven de 20 kg laparoscopisch te laten steriliseren.

 

Kortom, de voordelen van de laparoscopische operatie zijn:

 

  • Kleinere sneden dan bij de oude sterilisatietechniek.
  • Minder pijn na de ingreep en een snellere herstelperiode.
  • Beter zicht op de eierstokken tijdens de operatie waardoor minder kans op complicaties.
  • Minder kans op wondinfecties.

Zijn er ook nadelen aan deze operatie?

 

  • Door de kleine sneetjes kunnen alleen de eierstokken worden verwijderd, bij een baarmoederontsteking zal dus alsnog de oude techniek gebruikt moeten worden.
  • Er wordt CO2 in de buik gebracht om beter zicht te krijgen tijdens de operatie. De resorptie hiervan kan milde pijnklachten geven.
  • Omdat er voor de laparoscopische operaties speciaal (kostbaar) instrumentarium wordt gebruikt zijn de laparoscopische operaties duurder dan de oude techniek.

Wilt u meer weten over de laparoscopie of een afspraak maken? Belt u dan naar de praktijk, onze medewerkers staan u graag te woord.

 

Helaas is het in de praktijk in Elburg en Swifterbant niet mogelijk om laparoscopisch te laten steriliseren. Uiteraard is een afspraak maken in Nunspeet dan een goede optie!