Dierenziekenhuis Nunspeet | Ammoniakmeting
16796
page,page-id-16796,page-child,parent-pageid-17180,page-template-default,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Ammoniakmeting

We kunnen in onze praktijk een ammoniakbepaling uitvoeren. Dit is met name zinvol voor honden met een (mogelijk) leverprobleem.

 

Wat is ammoniak?

Ammoniak is een afbraakproduct van eiwitten. Normaal gesproken wordt ammoniak door de lever opgenomen uit het bloed en omgezet tot ureum, een stofje dat weer door de nieren in de urine wordt uitgescheiden.

 

Wanneer wordt er ammoniak gemeten?

Een van de belangrijkste functies van de lever is om het bloed te zuiveren van de afvalstoffen in het lichaam. Dit houdt in dat er vanuit het maagdarmkanaal een groot bloedvat naar de lever gaat om te zorgen dat deze afvalstoffen uit het bloed worden gehaald en vervolgens om worden gezet tot stoffen die uitgescheiden kunnen worden, bijvoorbeeld in de urine. Als het bloed niet goed gezuiverd kan worden door de lever kan (onder andere) de concentratie ammoniak in het bloed verhoogd raken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij (aangeboren) ‘levershunts’, waarbij het bloed via een bloedvat langs de lever gaat in plaats van dóór de lever. Ook in een verder gevorderd stadium van een ernstige leverziekte kan de concentratie ammoniak in het bloed verhoogd raken. Door ammoniak te meten komen we dus meer te weten over de functie van de lever.
Verschijnselen die bij zo’n leverprobleem passen zijn bijvoorbeeld braken en diarree, ongecoördineerd lopen en veranderd gedrag, en dan met name na een maaltijd.

 

Hoe werkt de meting van ammoniak en wat zijn er nog meer voor mogelijkheden?

Om ammoniak te meten wordt er bloed afgenomen bij de hond of kat. Het meten van ammoniak is een heel nauw proces waarbij er snel en nauwkeurig moet worden gewerkt om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Daarom doen we dit in een aparte ruimte.
(Aansluitend op deze bepaling zijn er ook nog mogelijkheden om een tolerantietest te doen waarbij ammoniak (rectaal) wordt gegeven aan het dier. Hierna wordt er nog twee maal bloed afgenomen om te kijken of de lever deze net toegediende ammoniak meteen kan zuiveren. Een andere mogelijkheid van verder onderzoek is echografisch onderzoek waarbij de lever in beeld wordt gebracht.)