Dierenziekenhuis Nunspeet | Bloeddrukmeting
16798
page,page-id-16798,page-child,parent-pageid-17180,page-template-default,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Bloeddrukmeting

Wat is de bloeddruk?

De bloeddruk is de druk die in de bloedvaten te meten is. Wanneer het hart samenknijpt, wordt het bloed vanuit het hart de vaten ingepompt. De druk die op dat moment in de vaten gemeten wordt, is de bovendruk. Wanneer het hart zich ontspant en zich daardoor weer vult met bloed, is de druk in de bloedvaten laag. Dit heet de onderdruk.

Bij dieren meten we alleen de bovendruk. Een hoge bloeddruk bij honden komt zelden voor, bij katten is het juist een bekend verschijnsel. In dit artikel beperken we ons daarom tot informatie over bloeddrukmeting bij de kat.

 

Oorzaken hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

– een verminderde nierfunctie

– hartproblemen

– tumoren

– ziekte van Cushing

 

Gevolgen van een te hoge bloeddruk

Wanneer een te hoge bloeddruk niet gesignaleerd en behandeld wordt, kan dit gevaarlijk zijn voor het dier. De bloedvaten wordt zwaarder belast en kunnen daardoor ernstig beschadigd raken en/of gaan lekken. Acute blindheid, hart- en nierproblemen, en trombose met verlamming kunnen het gevolg zijn.

 

Symptomen van een hoge bloeddruk

Na deze onheilspellende lijst met oorzaken en gevolgen, is het voor u als eigenaar natuurlijk van belang waar u zélf op kunt letten. Opmerking: de verhoogde bloeddruk zelf, zult u niet snel opmerken. Wel zult u aan uw dier de symptomen van onderliggende oorzaken kunnen herkennen. Trek bij uw dierenarts aan de bel wanneer u 1 of meerdere van de volgende symptomen ziet bij uw dier:

Snel vermageren, veel drinken, veel plassen, veel meer gaan eten, braakklachten, bloedingen in het oog, verslechterde motoriek (wankelen, omvallen).

 

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

De bloeddrukmeting bij de kat is vergelijkbaar met die bij mensen: een manchet (‘armband’) wordt om het voorpootje of de staart gedaan en opgepompt. De sensor die in de manchet zit, geeft de bloeddruk aan wanneer de arts de manchet leeg laat lopen.

Om een betrouwbare uitslag te krijgen, wordt de meting een aantal keren achter elkaar uitgevoerd. Wanneer blijkt dat de bloeddruk verschillende metingen achter elkaar verhoogd is, is behandeling en eventueel verder onderzoek noodzakelijk.