Dierenziekenhuis Nunspeet | Bloedonderzoek
17226
page,page-id-17226,page-child,parent-pageid-17180,page-template-default,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Bloedonderzoek

 

 

Onze huisdieren hebben de neiging om pijn en ongemak te camoufleren. Dit doen zij vanuit hun instinct. Hierdoor merkt men pas (te) laat dat uw huisdier ziek is. Met regelmatig bloedonderzoek kunnen wij veel aandoeningen vroegtijdig vaststellen en goed behandelen. Hieronder volgt een beschrijving van de belangrijkste onderzoeken van de stoffen en cellen die onderzocht worden en wat ze kunnen betekenen.

 

Bloed bestaat uit ongeveer 55% vloeistof en 45% cellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes). De bloedvloeistof bestaat voor het grootste gedeelte (95%) uit water en voor de rest uit eiwitten, zouten, voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen. Bij gezonde dieren zijn de bestanddelen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig. Bij ziekte is er soms teveel van iets, of juist te weinig.

 

Albumine

 

Albumine is een transporteiwit. Veel stoffen in het bloed kunnen aan albumine binden en zo via de bloedbaan door het hele lichaam getransporteerd worden. Een afwijkende hoeveelheid albumine kan een indicatie zijn voor problemen in voornamelijk de lever, de nieren of de darmen.

 

Alkalische Fosfatase

 

Alkalische Fosfatase is een enzym dat in verschillende organen wordt geproduceerd, maar voornamelijk in de lever en in de botten. Een verhoogde waarde kan dus een indicatie zijn voor bijvoorbeeld een lever- of botbeschadiging. Bij de beoordeling van de uitslag wordt rekening gehouden met de leeftijd van uw dier: jonge dieren hebben meer botopbouw en dus een hogere waarde.

 

Creatinine

 

Creatinine is voornamelijk een afbraakproduct van de spieren en wordt via de nieren in de urine uitgescheiden. Bij een verminderde of slechte nierfunctie kan een verhoogde creatininewaarde in het bloed worden gevonden. Bij de beoordeling van de uitslag moet altijd rekening worden gehouden met de hoeveelheid spiermassa. Bijvoorbeeld een kleine hond heeft minder spiermassa en zal dus onder normale omstandigheden een lagere creatininewaarde hebben dan een grote hond met veel spiermassa.

 

Glucose

 

Glucose is een belangrijke brandstof voor het lichaam. De concentratie wordt gereguleerd door de alvleesklier. Bij afwijkingen van de alvleesklier kan Diabetes Mellitus ofwel suikerziekte ontstaan. De glucoseconcentratie is afhankelijk van de voeding. Bij een afwijkende waarde is het raadzaam het onderzoek te herhalen wanneer het huisdier nuchter is of een aanvullende onderzoek te doen. Bij katten kan ook stress de oorzaak zijn van een verhoogde waarde. In dit geval hoeft het niet te betekenen dat uw dier suikerziekte heeft.

 

GPT/ALT

 

GPT is een enzym dat voornamelijk in de lever wordt gemaakt. Bij beschadiging van de levercellen kan dit enzym vrijkomen in het bloed en zal de uitslag verhoogd zijn. De hoeveelheid kan iets zeggen over de mate van leverbeschadiging. Leverbeschadiging kan worden veroorzaakt door infecties, galstuwing of vergiftigingen.

 

Totaal Eiwit

 

Het bloed van een dier bevat een grote hoeveelheid eiwitten. Uitslagen buiten de referentiewaarden hebben dan ook niet altijd te maken met een bepaalde afwijking. Het kan het gevolg zijn van uitdroging, een leverafwijking, een nierafwijking, bepaalde infecties of een aantal immunologische problemen. Hier wordt dan een specifiek eiwit in grote hoeveelheid aangemaakt of gaat verloren. Verder onderzoek moet dan uitsluitsel geven. Een verlaagd totaal eiwit kan een indicatie zijn voor een bloeding.

 

Ureum

 

Het grote aantal verschillende eiwitten in het lichaam worden constant aangemaakt en afgebroken. Sommige eiwitten bevatten onderdelen die niet zomaar kunnen worden uitgescheiden, daarom worden deze in de lever afgebroken tot onder andere ureum om via de nieren in de urine te worden uitgescheiden. Een verhoogde ureumwaarde in het bloed kan een indicatie zijn voor een verminderde of slechte nierfunctie, maar ook door het eten van een zeer (dierlijk-)eiwitrijk dieet kan deze waarde verhoogd zijn.