Dierenziekenhuis Nunspeet | Operaties/chirurgie
16994
page,page-id-16994,page-template-default,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Operaties/chirurgie

Operaties/chirurgie

Opereren is één van onze dagelijkse bezigheden. Het kan hierbij gaan om geplande operaties zoals bijvoorbeeld sterilisaties, castraties en bulten verwijderen, maar ook spoedoperaties vinden vrijwel dagelijks plaats. Daarnaast doen sommige artsen orthopedische ingrepen, waarbij botbreuken of gescheurde kruisbanden geopereerd worden.

Om ervoor te zorgen dat de operaties niet onnodig lang duren en bovendien veilig verlopen, maken we gebruik van twee ruime operatiekamers. Hier is de beschikking over zuurstof, gasnarcose en bewakingsapparatuur. De assistente – altijd een paraveterinair – bewaakt de patiënt tijdens de narcose.

Eens per maand komt er een specialist naar onze praktijk om laparoscopische operaties (kijkoperaties) uit te voeren (zie laparoscopie).

 

Hoe verloopt een operatiedag

Op de dag van de operatie moet uw huisdier (hond of kat) nuchter zijn. Konijnen en knaagdieren mogen wél eten tot aan de operatie. U brengt uw huisdieren ’s ochtends vroeg naar de praktijk. Honden worden in het bijzijn van de eigenaar nagekeken door de chirurg en krijgen de ‘premedicatie’ toegediend: dit is een kalmerende injectie die ze voorbereidt op de narcose. Daarna wordt het dier naar de recovery gebracht totdat de operatie moet beginnen. Katten, konijnen en knaagdieren mogen bij de balieassistente worden afgeleverd.

Als het dier aan de beurt is, krijgt het een narcosemiddel toegediend wat ervoor zorgt dat het dier diep en pijnloos kan slapen. Vervolgens wordt er een tracheatube of V-gel in de luchtpijp ingebracht, om het dier te voorzien van zuurstof en – indien nodig – gasnarcose. Het ‘operatieveld’ wordt geschoren en gewassen om een steriel veld te creeëren. Dit alles wordt door de operatieassistentes gedaan. Pas daarna gaat het dier naar de operatiekamer, waar de operatie wordt uitgevoerd door de arts. De assistentes zorgen voor bewaking van de narcose en kunnen assisteren tijdens de ingreep.

Na afloop wordt het dier schoongemaakt en in de uitslaapruimte gelegd. De assistentes houden toezicht op het zo veilig en aangenaam mogelijk ontwaken van de patiënten. Zij letten bijvoorbeeld op de wond, de lichaamstemperatuur, de ademhaling, polsslag en de kleur van de slijmvliezen.

Wanneer het dier goed wakker en op temperatuur is (uit zichzelf, of doordat we hier een injectie voor geven) mag de patiënt naar huis.

 

Nazorg

Iedere patiënt krijgt een ontslagbrief mee naar huis met hierop instructies voor de nazorg thuis. In veel gevallen wordt er extra pijnstilling mee gegeven en wanneer nodig, ook antibiotica. Om te voorkomen dat het dier aan de wond likt, moet er een kraag (‘lampenkap’) of PetShirt gebruikt worden.