Spoed (24/7) 0341 - 252 353
Dierenziekenhuis Nunspeet 0341 - 252 353
Dierenkliniek Elburg 0525 - 68 51 82
Dierenkliniek de Dierenbus 0320 - 254 021

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.

Echografie

Een veilige manier van onderzoek

Echografie

Wat is een echo?

Door middel van echografie, ofwel een echo, kan op een veilige manier onderzoek worden gedaan van de buikorganen en het hart. De dierenarts beweegt een klein apparaatje, dat (onhoorbare) geluidsgolven uitzendt, over de (geschoren) huid. Om een goed contact met de huid te maken, wordt er gel op de huid van het dier aangebracht. De door de organen teruggekaatste geluidsgolven worden opgevangen en door het echoapparaat omgezet in bewegende beelden. Wij maken in de praktijk gebruik van een digitale color-doppler echo. Als eigenaar kunt u gewoon bij het onderzoek aanwezig zijn.

Indicaties

Voorbeelden waarbij echografie wordt toegepast:

 • Dracht
  De meest bekende toepassing van een echo is het vaststellen van een dracht, waarbij we de baarmoeder en de ongeboren pups of kittens controleren. Een echo dracht is mogelijk vanaf 4 weken na dekking.
   
 • Hartklachten
  Wanneer een dier mogelijk een hartprobleem heeft of als er sprake is van een hartruis, dan kan met een hartecho nader worden bepaald hoe het met het hart gesteld is.
   
 • Blaas-en nierproblemen
  Een echo kan ons veel vertellen over eventuele problemen aan de blaas en/of nieren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie of blaasstenen.
   
 • Processen in de buik
  Wanneer er een verdenking is van een ‘vreemd voorwerp’ of ‘proces’ in de buik (bijvoorbeeld een ingeslikt speeltje, of een tumor) kan een echo duidelijkheid geven over het probleem en de locatie. Aan de hand daarvan wordt de behandeling bepaald.
   
 • Spijsverteringsproblemen
  Bij buikklachten, bijvoorbeeld diarree en braken, kan een buikecho helpen de oorzaak van het probleem te vinden.
   
 • Problemen aan de voortplantingsorganen
  Een echo van de voortplantingsorganen kan helpen bij het vaststellen van prostaatproblemen vruchtbaarheidsproblemen.

Indien nodig kan onder echobegeleiding een bioptie of punctie worden uitgevoerd om afwijkende organen verder te onderzoeken. Bij een bioptie of punctie wordt met behulp van een holle naald een beetje weefsel opgezogen, wat onder een microscoop bekeken wordt.