Spoed (24/7) 0341 - 252 353
Dierenziekenhuis Nunspeet 0341 - 252 353
Dierenkliniek Elburg 0525 - 68 51 82
Dierenkliniek de Dierenbus 0320 - 254 021

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.

Endoscopie

Kijken met een camera

Endoscopie

Endoscopie is een techniek waarbij er met een endoscoop (een flexibele of starre buis) inwendig in een orgaan of lichaamsholte wordt gekeken.

Door middel van endoscopie kan er in verschillende organen gekeken worden, zoals bijvoorbeeld de keel (laryngoscopie), neus (rhinoscopie) luchtwegen (bronchoscopie), maag (gastroscopie), dunne darm (gastroduodenoscopie), dikke darm (coloscopie), vagina (vaginoscopie) of buikholte (laparascopie).

De rhinoscoop gebruiken we bij honden die langdurig niezen of neusuitvloeiing hebben. Tijdens rhinoscopie bekijken we de neus en neusholten en kunnen we bij afwijkingen een biopsie nemen (een stukje nemen uit het weefsel) en dit opsturen voor verder onderzoek.

Een gastroscopie of gastroduodenoscopie wordt geadviseerd wanneer uw hond of kat al langere tijd last heeft van maag- en darmklachten zoals braken en chronische diarree. Tijdens het onderzoek kunnen zowel slokdarm, maag als dunne darm goed bekeken worden en indien er een afwijking wordt gezien, wordt van deze afwijking gelijk een klein stukje weefsel afgenomen om op te sturen voor verder onderzoek. Voor dit onderzoek dient uw dier minimaal 24 uur nuchter te zijn van te voren.  Indien er naar de dikke darm wordt gekeken door middel van een colonoscopie dient uw dier minimaal 48 uur nuchter te zijn van te voren.                        

Naast het gebruik bij langdurige problemen van maag en darmen kan de gastroscoop ook gebruikt worden bij acute problemen. Indien uw hond of kat  een vreemd voorwerp heeft gegeten (bijvoorbeeld een satéprikker of naald) kan dit voorwerp uit de slokdarm of maag gehaald worden tijdens een gastroscopie.

Een vaginoscopie kan worden gedaan bij gesteriliseerde of intacte teven die  langdurig bloedverlies uit de vulva hebben. Tijdens dit onderzoek kan de vagina onderzocht worden van binnen. Ook kan er met behulp van een vaginoscopie bepaald worden in welk stadium van de loopsheid de teef zich bevindt.

Alle scopiëen vinden plaats onder narcose met bewaking. Het voordeel van een scopie is dat dit niet invasief is in tegenstelling tot chirugie. Over het algemeen wordt er een lichtere narcose  gebruikt bij dit type onderzoek in vergelijking met de narcose bij een operatie wat als voordeel heeft dat zowel hond als kat weer snel wakker zijn. Uw hond of kat kan na een scopie vrijwel altijd dezelfde dag weer mee naar huis.