Menu
Spoed: 24/7
Dierenziekenhuis Nunspeet 0341 - 252 353
Dierenkliniek Elburg 0525 - 68 51 82
Dierenkliniek de Dierenbus 0320 - 254 021

Operaties en chirurgie

Veilig en kundig

Operaties en chirurgie

Opereren is één van onze dagelijkse bezigheden. Het kan hierbij gaan om geplande operaties zoals bijvoorbeeld sterilisaties, castraties en bulten verwijderen, maar ook spoedoperaties vinden vrijwel dagelijks plaats. Daarnaast doen sommige artsen orthopedische ingrepen, waarbij botbreuken of gescheurde kruisbanden geopereerd worden.

Om ervoor te zorgen dat de operaties niet onnodig lang duren en bovendien veilig verlopen, maken we gebruik van twee ruime operatiekamers. Hier is de beschikking over zuurstof, gasnarcose en bewakingsapparatuur. De assistente, altijd een paraveterinair, bewaakt de patiënt tijdens de narcose.

Hoe verloopt een operatiedag?

Op de dag van de operatie moet uw hond of kat nuchter zijn. Konijnen en knaagdieren mogen wél eten tot aan de operatie. U brengt uw huisdier ’s ochtends vroeg naar de praktijk. Honden worden in het bijzijn van de eigenaar nagekeken door de chirurg en krijgen de premedicatie toegediend. Dit is een kalmerende injectie ter voorbereiding op de narcose. Daarna wordt het dier naar de recovery gebracht totdat de operatie begint. Katten, konijnen en knaagdieren mogen bij de balieassistente worden gebracht.

Narcose

Als het dier aan de beurt is, krijgt het een narcosemiddel toegediend wat ervoor zorgt dat het dier diep en pijnloos kan slapen. Vervolgens wordt er een tracheatube of V-gel in de luchtpijp ingebracht, om het dier te voorzien van zuurstof en, indien nodig, gasnarcose. Het operatiegebied wordt geschoren en gewassen om een steriel veld te creeëren. Dit alles wordt door de operatieassistentes gedaan. Pas daarna gaat het dier naar de operatiekamer, waar de operatie wordt uitgevoerd door de dierenarts. De assistentes zorgen voor bewaking van de narcose en kunnen assisteren tijdens de ingreep.

Recovery

Na afloop wordt het dier schoongemaakt en in de uitslaapruimte gelegd. De assistentes houden toezicht op het zo veilig en aangenaam mogelijk ontwaken van de patiënten. Zij letten bijvoorbeeld op de wond, de lichaamstemperatuur, de ademhaling, polsslag en de kleur van de slijmvliezen.

Wanneer het dier goed wakker en op temperatuur is (uit zichzelf, of doordat we hier een injectie voor geven) mag de patiënt naar huis.

Nazorg

Iedere patiënt krijgt een ontslagbrief mee naar huis met hierop instructies voor de nazorg thuis. In veel gevallen wordt er extra pijnstilling mee gegeven en wanneer nodig, ook antibiotica. Om te voorkomen dat het dier aan de wond likt, moet er een kraag (lampenkap) of PetShirt gebruikt worden.

Anesthesie

Voor veel mensen is anesthesie (narcose) beangstigend en dit is zeer begrijpelijk. De anesthesie is een  belangrijke factor in de behandeling van een dier, met name bij operaties. Anesthesie is nodig om het dier stil te laten liggen, te laten ontspannen en het pijngevoel en het geheugen uit te schakelen.

Veiligheid

Ook voor oudere, zeer jonge, zieke of drachtige dieren moet de anesthesie zo veilig mogelijk verlopen. Om deze reden werken we met verschillende narcoseprotocollen zodat elk dier krijgt wat het nodig heeft. Dit hangt ook af van wat er met het dier moet gebeuren, bijvoorbeeld röntgenfoto’s maken of een uitgebreide operatie.

Tijdens de anesthesie zorgen we ervoor dat de dieren voldoende zuurstof krijgen en daarom krijgen de meeste dieren voor een operatie een buisje (tracheatube of V-gel) in de luchtpijp. Op deze manier kunnen we ook met gasanaesthesie werken. Dit is een zeer veilige vorm van anesthesie. Tevens wordt het dier tijdens de operatie goed in de gaten gehouden door middel van verschillende monitoren. We kunnen zo onder andere de ademhaling en de hartslag in de gaten houden. Mocht het nodig zijn, dan hebben we ook de mogelijkheid om uw dier te beademen.

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische operaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Wij vertellen u graag meer over deze manier van chirurgie en waar de laparoscopie voor ingezet kan worden.

Kijkoperatie

Laparoscopie is een manier van opereren die minimaal belastend is voor de patiënt. In de volksmond wordt het ook wel een kijkoperatie genoemd. Men maakt drie kleine gaatjes in de buikholte waar net een camera (de laparoscoop) en de instrumenten doorheen kunnen. Met de camera kan de dierenarts de verschillende organen in de buikholte inspecteren en ziektes opsporen. Indien nodig kunnen er instrumenten in de buik gebracht worden en kan er een operatie plaatsvinden.

Voordelen

Het grote voordeel van de laparoscopie is dat er maar hele kleine gaatjes nodig zijn om een operatie uit te voeren. Dit is daardoor veel minder belastend en pijnlijk voor de patiënt. Daarnaast zijn sommige operaties ook veel gemakkelijker uit te voeren met de laparoscopie. Hierdoor is de narcosetijd korter en kunnen de patiënten sneller herstellen.

Sterilisatie

De ingreep waarbij we de laparoscopie het meest  inzetten is de sterilisatie van de teef. Bij deze operatie worden de eierstokken verwijderd (feitelijk is dit een castratie, maar in de volksmond wordt sterilisatie aangehouden). Bij de oude techniek moet hiervoor een grotere buiksnede gemaakt worden waarbij de eierstokken buiten de buik getrokken worden om te verwijderen. Vaak is dit pijnlijk voor de hond. Tijdens de laparoscopische sterilisatie is dit niet nodig. De eierstokken worden met de camera zichtbaar in de buik en kunnen met speciale instrumenten verwijderd worden. Verder is de operatie overzichtelijker en hierdoor is de totale narcosetijd korter. Dit resulteert in een snelle herstelperiode van de patiënt.

Om de risico’s zo laag mogelijk te houden, adviseren we bij de oude sterilisatietechniek om óf voor de eerste loopsheid te steriliseren (bij kleine honden), óf drie maanden na de loopsheid. Omdat het risico op bloedingen bij de laparoscopische sterilisatie minder groot is, kan de hond al gesteriliseerd worden vanaf zes weken na de loopsheid.

Kortom, de voordelen van de laparoscopische operatie zijn:

 • Kleinere sneden dan bij de oude sterilisatietechniek.
 • Minder pijn na de ingreep en een snellere herstelperiode.
 • Beter zicht op de eierstokken tijdens de operatie waardoor minder kans op complicaties.
 • Minder kans op wondinfecties.

Zijn er ook nadelen aan deze operatie?

 • Door de kleine sneetjes kunnen alleen de eierstokken worden verwijderd, bij een baarmoederontsteking zal dus alsnog de oude techniek gebruikt moeten worden.
 • Er wordt CO2 in de buik gebracht om beter zicht te krijgen tijdens de operatie. De resorptie hiervan kan milde pijnklachten geven.
 • Omdat er voor de laparoscopische operaties speciaal (kostbaar) instrumentarium wordt gebruikt zijn de laparoscopische operaties duurder dan de oude techniek.

Wilt u meer weten over de laparoscopie of een afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk, onze medewerkers staan u graag te woord.

Orthopedie

In onze praktijk hebben meerdere dierenartsen zich verdiept in de orthopedie. De orthopedie houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met bewegingsstelsel. Meestal gaat het om een dier dat kreupel is, maar we voeren ook keuringen uit.

Net als bij alle andere aandoeningen is het eerst belangrijk dat het dier grondig nagekeken wordt. Pas daarna kunnen we goede röntgenfoto’s maken. Voor sommige röntgenfoto’s zal het nodig zijn dat het dier slaapt, maar dit zal altijd in overleg met de eigenaar gebeuren.

Veel behandelingen met betrekking tot het bewegingsstelsel pakken we aan met pijnstillers, ontstekingsremmers en met een bewegingsvoorschrift. Ook voeding speelt vaak een centrale rol bij gewrichtsproblemen.

Operaties

In onze praktijk voeren we indien nodig ook orthopedische operaties uit. Hierbij kunt u denken aan knieoperaties en het herstellen van botbreuken. Ook komt er regelmatig een specialist langs die met speciale apparatuur in de gewrichten kan kijken en problemen daar kan aanpakken.

Begeleiding

Vooral na orthopedische operaties is de herstelperiode zeer belangrijk. We zullen u daarom ook duidelijke instructies geven en u hierin goed begeleiden. Tevens zullen er controles plaatsvinden om te kijken hoe het gaat.

Contactinformatie praktijk

Dierenziekenhuis Nunspeet

Terug
 • Ma
  9.00 - 21.00 uur
 • Di
  9.00 - 21.00 uur
 • Wo
  9.00 - 21.00 uur
 • Do
  9.00 - 21.00 uur
 • Vrij
  9.00 - 21.00 uur
 • Za
  9.00 - 13.00 uur
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Zwolsewegje 16 8071 RX Nunspeet Wij werken uitsluitend op afspraak!
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek Elburg

Terug
 • Ma
  9.00 - 17.00 uur
 • Di
  9.00 - 17.00 uur
 • Wo
  9.00 - 17.00 uur
 • Do
  9.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  9.00 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Oostendorperstraatweg 1K 8081 RH Elburg Wij werken uitsluitend op afspraak!
ontvang een routebeschrijving via Google Maps

Dierenkliniek de Dierenbus

Terug
 • Ma
  8.30 - 19.00 uur
 • Di
  8.30 - 19.00 uur
 • Wo
  8.30 - 19.00 uur
 • Do
  8.30 - 19.00 uur
 • Vrij
  8.30 - 17.00 uur
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Merwede 52 8226 NA Lelystad Wij werken uitsluitend op afspraak!
ontvang een routebeschrijving via Google Maps