Spoed (24/7) 0341 - 252 353
Dierenziekenhuis Nunspeet 0341 - 252 353
Dierenkliniek Elburg 0525 - 68 51 82
Dierenkliniek de Dierenbus 0320 - 254 021

Wij zijn open voor alle zorg voor uw huisdier. Lees hier onze volledige maatregelen.

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Begeleiding van de drachtige teef

Vruchtbaarheids- en progesteronbegeleiding

Het fokken van een nestje met uw teefje is precisiewerk. Alles valt of staat immers met het benutten van het juiste dektijdstip. De meeste teefjes zijn rond de tiende dag van de loopsheid vruchtbaar; dit is echter niet altijd het geval! De eisprong kan plaatsvinden ergens tussen 5 tót 30 dagen na het begin van de loopsheid! Een onzeker gegeven, vooral wanneer u met uw teefje ver moet reizen voor een dekking. De betrouwbaarste methode om het dektijdstip te bepalen, is door middel van het meten van de progesteronwaarde in het bloed met behulp van het Immulite-apparaat. In Nederland zijn maar vijf andere klinieken die dit apparaat zelf hebben. Sinds 2008 werken wij met de Immulite, tot onze grote tevredenheid!

Hoe werkt een progesteronbepaling?

De bloedafname wordt bij voorkeur ’s ochtends uitgevoerd vóór 10.15 uur. Dit heeft te maken met de duur van de test en het zo snel mogelijk kunnen doorgeven van de uitslag. Aan de hand van de gemeten progesteronwaarde, wordt er een advies gegeven door 1 van onze dierenartsen. Dit kan inhouden dat u de bloedtest moet herhalen, bijvoorbeeld een of twee dagen later, of dat de hond op korte termijn gedekt moet worden.

Echoscopie van de dracht

Vanaf 28 dagen na de dekking (of inseminatie) is het mogelijk om met behulp van een echo te zien of de hond drachtig is.

Vaginoscopie en uitstrijkje

Bij een vaginoscopie wordt de binnenkant van de vagina bekeken met behulp van een scoop. Afwijkingen en eventuele problemen in het geboortekanaal kunnen hiermee vastgesteld worden. Door met een wattenstaafje wat cellen van de vaginawand te nemen, kan een uitstrijkje worden gemaakt. Het uitstrijkje geeft informatie over het stadium van de loopsheid.

Bacteriologisch onderzoek

Soms kan het nodig zijn om een bacteriologisch onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld indien er problemen zijn met drachtig worden. Met een wattenstaafje wordt wat slijmvlies uit de vagina afgenomen. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd voor nader onderzoek.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de praktijk.